top of page

הגנת הצרכן במשפט פלילי יחס להטעיה צרכנית
מאת ד"ר אלדד בר כוכבא, עו"ד

מיהו צרכן

 

חוק הגנת הצרכן[1] סעיף 1 הגדרות , מגדיר " "צרכן" – מי שקונה נכס או מקבל שירות מעוסק במהלך עיסוקו לשימוש שעיקרו אישי, ביתי או משפחתי."

 

הגדרת המונח "צרכן" בחוק הגנת הצרכן דורשת קיומם של 4 מרכיבים מרכזיים:

1) החוק מתייחס לעסקאות בנכסים ושירותים

2) החוק אינו דורש שהעסקה תהיה בתמורה.

3) החוק דורש שרכישת השירותים או הנכסים תהיה לשימוש אישי, ביתי או משפחתי.

4) החוק מוגבל לרכישה מעוסק במהלך עיסוקו.

 

בפסיקת בתי המשפט, המונח "צרכן" מופיע במאות פסקי דין, אולם הפסיקה לא הגדירה את המונח "צרכן" וברוב המקרים נעשה שימוש במונח "צרכן" ללא קשר לחוק הגנת הצרכן ועיקר הפסיקה מופיעה רק משנות ה- 80 והלאה, כנראה בשל היכרות מועטה של החוק ובשל כך שהמקרים המגיעים לערכאות ברובם מגיעים לבתי המשפט לתביעות קטנות בשל סכומם הנמוך ולא נוצרים תקדימים מחייבים.

 

המונח צרכן ייחודי לחוק הגנת הצרכן[2] ואינו מופיע בשאר החוקים הצרכניים המשתמשים במונחים: לקוח,קונה, נפגע, ערב,לווה,מבוטח – מאחר שמדובר בחוקים המטילים אחריות מנהלית ופלילית על העוסק והמוכר מבלי להתייחס ללקוח או לצרכן, ניתן לומר שהחוק היחיד שהמונח "צרכן" מופיע בו ושניתן להגדירו כחוק צרכני הוא חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים-תשי"ח-[3]1957, אבל הגדרת חוק הפיקוח אינה מיועדת להגנת הצרכן אלא לפיקוח המדינה על עסקאות מסחריות גדולות[4].

 

ישנם הוראות מתערבות בעסקאות צרכניות הפזורות על פני חיקוקים רבים שבחלקם כלל אינם מזכירים את הביטוי "צרכן" אבל במהותם נועדו להגן על הצרכן. בכל אותם מקרים מעדיף המחוקק להגן על הצרכן בשל חוסר השוויון הטבוע בינו ובין היצרן, הספק או נותן השרות.

 

פרופ' דויטש אומר[5] כי המונח צרכן נתפס בעיקר כצרכן ביתי. אבל הגדרת צרכן כצרכן ביתי היא הגדרת צרכן במובן הצר, לצדה ניתן להציע הגדרה של צרכן במובנה הרחב שאינה מוגבלת רק לצרכן הביתי והיא כוללת את המשתמש הסופי במוצר. לדעת פרופ' דויטש יש להעדיף את הגדרת הצרכן במובנה הרחב שמשמעותו המשתמש הסופי במוצר או בשירות אף שאינו צרכן ביתי[6].

לדעת פרופ' דויטש יש גם להגדיר את מושגי היסוד של דיני הצרכנות, הגדרת מושגי היסוד של הגנת הצרכן תקבע גם את היחס שבין חקיקה צרכנית לבין החקיקה האזרחית הכוללת[7].

 

הגדרת מושגי היסוד חשובה בשל כך שהגנת הצרכן תופסת מקום חשוב בחקיקה הישראלית, קיימים יותר מ – 20 חוקים צרכניים בישראל[8] רוב החוקים נחקקו בשנות ה-80 ובשנות ה-90 ולמרות חשיבותם החוקים הצרכניים הוצאו מהקודקס האזרחי המוצע[9]. פרופ' דויטש מעלה את השאלה , האם יש מקום לחוקק חוק עסקאות צרכניות? בשל כך שהחקיקה הקיימת להגנת הצרכן אינה מספקת, מסקנתו שגם לאחר חקיקה צרכנית יהיה צורך לפרש הוראות רבות בחוזים צרכניים לפי דיני החוזים הכלליים ולא לפי החוקים הצרכניים[10].

מהי אחריות קפידה

 

חוק העונשין , התשל"ז-1977[11]

 

סימן ב: היסוד הנפשי שבעבירה

 

סעיף 19. דרישת מחשבה פלילית

אדם מבצע עבירה רק אם עשאה במחשבה פלילית, זולת אם –

(1) נקבע בהגדרת העבירה כי רשלנות היא היסוד הנפשי הדרוש לשם התהוותה

או

(2) העבירה היא מסוג העבירות של אחריות קפידה.

 

סימן ג' : אחריות קפידה

22. אחריות קפידה והיקפה[12]

(א) אדם נושא באחריות קפידה בשל עבירה, אם נקבע בחיקוק שהעבירה אינה טעונה הוכחת מחשבה פלילית או רשלנות; ואולם, אין בהוראת סעיף קטן זה כדי לבטל את האחריות בשל עבירות שחוקקו טרם כניסתו לתוקף של חוק זה ונקבע בדין שאינן טעונות הוכחת מחשבה פלילית או רשלנות.

לענין סעיף קטן זה, "בדין"- לרבות בהלכה פסוקה[13].

(ב) לא יישא אדם באחריות לפי סעיף זה אם נהג ללא מחשבה פלילית וללא רשלנות ועשה כל שניתן למנוע את העבירה; הטוען טענה כאמור-עליו הראיה.

(ג) לענין אחריות לפי סעיף זה, לא יידון אדם למאסר, אלא אם כן הוכחה מחשבה פלילית או רשלנות.

 

חוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981

 

27. הגנה באישום

באישום על עבירה לפי הוראות פרקים ב', ג' או ד' או תקנות לפיהן תהא זו הגנה לנאשם אם יוכיח[14] כי לא ידע ולא היה עליו לדעת כי היה במכר או בשירות משום הפרה של ההוראות האמורות[15].

1.ככלל עבירה טעונה הוכחה של מחשבה פלילית . סעיף 22(ב) לחוק העונשין מעביר לנאשם בעבירה מסוג אחריות קפידה, את נטל ההוכחה במאזן ההסתברויות (ולא מעל לכל ספק סביר)שפעל ללא מחשבה פלילית, ללא רשלנות ושעשה כל שניתן כדי למנוע את העבירה.

קיים הסדר דומה בין הוראת סעיף 22(ב) לחוק העונשין לבין הוראת סעיף 27 לחוק הגנת הצרכן " אם יוכיח כי לא ידע ולא היה עליו לדעת..".

ההבדל בין חוק העונשין לחוק הגנת הצרכן[16], בחוק העונשין השחרור מאחריות הוא רק אם נעשה כל הניתן כדי למנוע את העבירה, לעומת זאת לפי חוק הגנת הצרכן השחרור מאחריות מתאפשר אם הוכיח העוסק שלא התרשל[17].

בעניין גט איט [18] אומר ביהמ"ש "..קיימת קורלציה מלאה בין הוראת סעיף 22(ב) לחוק העונשין להוראת סעיף 27 לחוק הגנת הצרכן..".

 

2. "בדין"- לרבות בהלכה הפסוקה[19]. בעניין חברת שמעוני[20] נפסק כי סעיף 2 לחוק הגנת הצרכן יוצר אחריות מוחלטת על מנת להגשים את המטרה החקיקתית העומדת ביסוד חוק הגנת הצרכן[21].

 

" מקובל עלינו, כי סעיף 2 לחוק הנ"ל, האוסר על העוסק עשיית דבר העלול להטעות את הצרכן בכל ענין מהותי בעסקה, יוצר אחריות מוחלטת. העוסק העושה את המעשה המטעה, אשם בעבירה, גם אם אין לו מחשבה פלילית. רק בדרך זו ניתן להגשים את המטרה החקיקתית שעומדת ביסוד החוק"(עמוד 338 לפס"ד)

 

ההלכה הפסוקה הכוונה ההלכה המושרשת[22] ויוצרת מציאות נורמטיבית מסוימת ופירוש סביר בהתאם לתכלית החוק , הקושי ,בדרך כלל עבירות אחריות קפידה הן מטבען עבירות קלות יותר והן נידונות בערכאות הנמוכות ואין תקדים מחייב.

 

לפי סעיף 22 לחוק העונשין אחריות קפידה היא למעשה -חזקת אחריות מוגברת -שנועדה להטיל על הנאשם אחריות בשל היסוד העובדתי- המעשה נעשה, התביעה אינה צריכה להוכיח שהייתה מודעות או רשלנות או יסוד נפשי אלא רק את היסוד העובדתי של עשיית המעשה. כלומר זוהי עבירה שהיא חריג לעקרון האשמה ושבה יורשע אדם לא רק אם לא התכוון לבצע את העבירה אלא גם אם היא אירעה חרף העובדה שנהג בסבירות וללא רשלנות.

 

חזקת אחריות קפידה ניתנת לסתירה ואם אדם יוכיח שלא הייתה לו מחשבה פלילית ולא רשלנות מצדו ועשה הכל כדי למנוע את העבירה הוא לא ישא באשמה בעבירה של אחריות קפידה.

 

לפי סעיף 27 לחוק הגנת הצרכן קיימת הגנה לנאשם בעבירת הטעייה צרכנית אך פחותה מהוראת סעיף 22 לחוק העונשין, מה שנדרש מנאשם בעבירה צרכנית להראות על מנת שלא יואשם בעבירה של אחריות קפידה "כי לא ידע ולא היה עליו לדעת". כלומר לנאשם לפי חוק הגנת הצרכן יש סיכוי להוכיח חפותו במישור הנפשי בלבד.

השאלה העולה האם העובדה שסעיף 27 לחוק הגנת הצרכן מטיל על הנאשם את נטל ההוכחה לענין אי-התרשלות איננה הופכת בפועל את האחריות לאחריות קפידה[23]? ומאחר שיש פער בין הוראת סעיף 22 לחוק העונשין לעומת הוראת סעיף 27 לחוק הגנת הצרכן קיימת ההלכה הפסוקה.

בתיקון 39 ה"אחריות המוחלטת" הוחלפה ב"אחריות קפידה" לפני תיקון 39 לבית המשפט הייתה הסמכות לקבוע לגבי עבירות מסוימות אם הם עבירות של אחריות מוחלטת ובית המשפט קבע קריטריונים להבחנה בין עבירה הדורשת "מחשבה פלילית" לעבירת "אחריות מוחלטת"(קפידה)[24]:

1.גובה העונש- הטלת עונש חמור דורשת הוכחת מחשבה פלילית[25]. עונש קל - אחריות מוחלטת.

2.עבירות בתחומים:תעבורה,מיסים,צרכנות,תרופות,תזונה- ההנחה שהם אחריות מוחלטת.

3.עבירות שקשה להוכיח יסוד נפשי –אחריות מוחלטת

4.עבירות שיש בהם הרבה הפרות- ההנחה שהן אחריות מוחלטת.

5. איסור שאינו נחשב כחמור מבחינת הסטיגמה החברתית-אחריות מוחלטת.

כל עבירה שהוכרה כעבירת אחריות מוחלטת, לפני תיקון 39, תיחשב כ"אחריות קפידה". עבירה שנחקקה לאחר תיקון 39 תהיה "אחריות קפידה"- רק במידה ונאמר בה במפורש.

 

עבירות מסוג אחריות קפידה ימצאו בעיקר בעבירות קלות בהוראות חוקים שמטרתם להסדיר את תחומי החיים , במקום שאנו רוצים להעלות את רמת הזהירות, להחדרה ולהטמעה של נורמות זהירות, ובתחומים המחייבים הסדרים כלכליים וחברתיים אחידים ובכוח אכיפה, שיש בהם כדי לקבוע סטנדרט התנהגות המותאם לצרכי החברה. גם עבירה הנושאת עונש מאסר[26] יכולה להיחשב כעבירת אחריות קפידה.

 

בעבירה מסוג אחריות קפידה , נטל ההוכחה המוטל על התביעה הוא כבד וקפדני יותר מעבירה רגילה, נטל ההוכחה עובר לנאשם כי "עשה כל שניתן כדי למנוע את העבירה" לדעת פרופ' גור-אריה[27] זו דרישה שאף אחד לא יכול לעמוד בה, תמיד יהיה ניתן לטעון שהיה עליו לעשות משהו נוסף או להימנע .

 

סעיף 22 (ג) לענין אחריות לפי סעיף זה, לא יידון אדם למאסר, אלא אם כן הוכחה מחשבה פלילית או רשלנות. כשיש עבירות של אחריות קפידה אם התביעה לא מוכיחה את המחשבה הפלילית או הרשלנות , אז אי אפשר להשית על נאשם עונש מאסר, הרציונאל, שעבירת אחריות קפידה פוגעת בעקרון האשמה ואין מטרת המחוקק לשלול חירותו של אדם ללא הוכחת מחשבה פלילית או רשלנות[28]. כלומר העונש בגין עבירת אחריות קפידה זה קנס כספי בלבד, אם התביעה רוצה מאסר יש צורך להוכיח את היסוד הנפשי.

הרציונאל בקביעת הטעיה צרכנית פלילית כעבירה מסוג של אחריות קפידה

הרציונאל הכללי של קביעת הוראת חוק כעבירה של אחריות קפידה נעשית בדרך כלל לגבי עבירות שנועדו להסדיר אכיפה יעילה על ידי העלאת רמת הזהירות מתוך הנחה כי אילו הייתה דרישה להוכיח יסוד נפשי בעבירות אלה לא הייתה אפשרות מעשית לאכיפת החוק. האינטרס המוגן - הוא הגינות המסחר , המשך חיי מסחר תקינים והרתעת עבריינים[29].

בפרשת ברזני[30] אומרת השופטת שטרסברג כהן ",, גישה לפיה נדרשת הטעיה בפועל תצמצם את היקף אחריותו של העוסק רק כלפי אותם צרכנים שיש בידם להוכיח,,, גישה זו תפחית את ההרתעה שהיא אחת מתכליות החוק אם לא העיקרית שביניהן,,"

הגישה התועלתית[31] המצדדת בקביעת הוראת חוק כאחריות קפידה מעלה את עניין חשיבות טובת הציבור כערך עליון שיש להגן ולשמור עליו גם אם יש פרטים שנפגעים ולפי גישה זו טובת הציבור עדיפה על פני אדם פרטי ואפילו שיש פעמים שיכולים להיפגע אנשים נקיים מכל חטא, המחוקק רשאי לגונן על הסדר חברתי שקבע ועל היעדים שהציב לעצמו על ידי בחירת אמצעי פיקוח הנראים לו, לפיכך מקום שהעניין מחייב זאת כמו זכויות צרכניות המחוקק יכול לקבוע סטנדרטים מוחלטים של זהירות שכל סטייה מהם

תחייב בדין, בנקודת השקפה זו , קביעת הוראת חוק כאחריות קפידה נתפסת כרע במיעוטו ומחוקקת מטעמי תקנת הציבור ובעצם קיומה היא תורמת לשמירה על רמת זהירות גבוהה יותר.

לפי הנאמר לעיל, הרצון להטלת אחריות קפידה היא ביצירת הרתעה , הרתעה זו היא המקנה הרגלי התנהגות צרכנית לטובת הציבור.

 

הרעיון בבסיס הקביעה של אחריות קפידה , כי מדובר בעבירה של רשלנות שאינה ניתנת לסתירה בהתחשב בכך כי תכלית קיומה של אחריות קפידה היא לדרוש מאדם רמת זהירות גבוהה במיוחד[32].

המשמעות המעשית של עקרון החוקיות בהקשר של אחריות קפידה הוא שעל אדם לדעת מתי הוא נדרש לנקוט רמת זהירות גבוהה במיוחד לשם מניעת המעשה שעצם האיסור על עשייתו כבר קיים בספר החוקים – מסקנה זו עולה מלשונו של סעיף 22(ב) לחוק העונשין שלפיה יכול הנאשם לסתור את חזקת התקיימותו של היסוד הנפשי אם יוכיח שלא הייתה לו מחשבה פלילית שלא היה רשלן ושעשה כל שניתן כדי למנוע את ביצוע העבירה. גם סעיף 27 לחוק הגנת הצרכן מספק את ההגנה לנאשם שביצע את ה- actus reus רק "אם יוכיח כי לא ידע ולא היה עליו לדעת " אבל זו דרך הגנה שונה מזו שבסעיף 22(ב) לחוק העונשין.

 

בעניין טכנו ראלקו מוצרי צריכה[33] נאמר" תהא זו הגנה לנאשם אם יוכיח, כי לא ידע ולא היה עליו לדעת...אין כל ספק, כי העבירה מסוג אחריות קפידה נועדה בראש וראשונה להגן על האינטרס הציבורי ובמקרה שלפנינו להגן על ציבור הצרכנים שנותנים מבטחם במשווקים, המפרסמים דברים אמת ואין בפרסום שום שמץ של הטעיה". " מטרת העל של חוק הגנת הצרכן היא להסיר מכשולים ומפגעים מדרכו של הצרכן, שכן תכלית ההוראה שבסעיף 2 לחוק הנ"ל היא שטובת הציבור דורשת אחריות ממי שבחר לעסוק בשיווק או במתן שירות למניעת הטעית הצרכן".

בעניין לנגברט[34] נאמר: " חוק הגנת הצרכן נמנה עם החקיקה המתערבת בחוזים שבין צדדים לא שווים, והמטילה על הצד החזק-הספק-חובת הוגנות מוגברת כלפי הצד החלש-הצרכן,,, חוק הגנת הצרכן מבקש לאזן את חוסר השוויון שבין הצדדים,,,"

ועוד נאמר בפס"ד לנגברט לענין תכלית חוק הגנת הצרכן " ,, להשליט אורחות התנהגות על המגזר העסקי ולקבוע כללי משחק הוגנים ביחסים שבין הצרכן לעוסק[35]. החוק בא להבטיח כי העוסק לא ינצל את מעמדו הכלכלי העדיף על מנת להתעשר שלא כדין על חשבונו של הצרכן,,, החוק בא לצמצמם את פערי הכוחות והמידע בין ספקים שיש להם מומחיות בתחום עיסוקם ובין הפרט."

 

חוק הגנת הצרכן[36] בא למנוע רווח כלכלי שהושג בדרכים הנוגדות את תום הלב והדרך המקובלת במסחר , גם במישור הפלילי, תוך אמירה ברורה שיזהר המוכר[37]

ניתן לומר הסבר נוסף לקביעת הטעיה צרכנית כעבירה מסוג של אחריות קפידה, הסבר זה נוצר בהתבסס על דברי פרופ' סיני דויטש[38] בהגדרת הצרכן במונח הרחב " גם בהגדרת הצרכן במונח הרחב שהוא גם ההגדרה הכלכלית- הבעיות של הגנת הצרכן הן בעיות של מבנה שוק ושל חוסר שוויון מקצועי, אין זה משנה כל כך אם המוכר הוא עסק גדול או עסק קטן או אם הרוכש עשיר, חזק או חלש, הפער נובע מכך שאחד הצדדים עיסוקו בכך ואילו הצד האחר הינו רוכש שאין עיסוקו ברכישות מסוג זה, אין הגיון שרוכש ישקיע מאמצים כדי להתמקצע בתחום- כמו גם אם מפעל גדול רוכש מזגן אין לו את היכולת להתמודד עם מפעל המזגנים, שלו הידע המקצועי שחסר לרוכש אף אם הוא בעל כוח כלכלי ניכר".

כלומר רציונאל קביעת הוראת סעיף 2 כעבירת אחריות קפידה היא קיום תכלית החוק להגן על הצרכן כצד חלש, מניעת הטעית הצרכן כי אין סימטריה בין הצדדים הרתעת בעל עסק הטלת אחריות עליו ודרישה להתנהלות נאותה וראויה[39].

אחריות קפידה בחוק הגנת הצרכן מול חוק יסוד כבוד האדם וחירותו

 

על מנת שנוכל לברר את עבירת ההטעיה הצרכנית כאחריות קפידה אל מול חוקי היסוד יש תחילה לשאול האם זכויות הצרכן הם זכויות חוקתיות ?

 

זכויות הצרכן בישראל אינן זוכות לאחיזה מפורשת כלשהיא בחוק היסוד[40] ואינן זוכות להכרעה פסיקתית ברורה כאחת מזכויות היסוד . אומנם הזכות לגישה לערכאות היא זכות חוקתית אבל ישנו קושי מובנה לפניה לערכאות .

 

החברה המודרנית בת זמננו היא חברה צרכנית ואנו חיים בעידן הצרכנות , צרכנים רוכשים מוצרים , מותגים כחלק מתפיסה מעמדית ולאו דווקא בשל שימוש ונחיצות המוצר, רבים רוכשים מוצרים על מנת לשם מיצוב מעמדי ודרך זו מבטאת את אישיות האדם , מעמדו וכבודו המעוגנים בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו בשמירה והגנה על הכבוד.

 

לדעתי , האינטרס המוגן בחוק הגנת הצרכן הוא הזכות לשוויון ולהגינות מסחרית. ששמירה עליו מרתיעה עבריינים ומחזקת את אמון הציבור במערכת השלטונית הנתפסת כמעמידה את טובת הציבור בראש סדר העדיפויות.

 

ניתן לומר כי התנהגות בלתי הוגנת של עוסק פוגעת בחופש הבחירה של הצרכן ומכאן פוגעת לכאורה בזכות החוקתית של הצרכן. פרופ' דויטש סבור כי זכויות הצרכן מוגנות חוקתית כחלק מזכויות היסוד[41]. ומציע להכיר בזכות הצרכן להגנה כזכות חוקתית מכוח חוקי היסוד[42].

ברציונאל הפשוט שזכויות הצרכן נועדו להגן על כבוד האדם וכן זכויות הצרכן הינם אוניברסאליים המעוגנים במסמכים בינלאומיים שונים ובחוקות של מדינות בעולם המעניקות מעמד חוקתי מוכר לזכויות הצרכן.

 

חשיבות קביעת זכויות צרכניות כזכויות חוקתיות בראש ובראשונה היא לעניין פרשנות חוזים צרכניים , התפיסה החוקתית תשליך על הקיפה של חובת תום הלב ומידת התערבות ביהמ"ש בחוזה בלתי הוגן כלפי הצרכן ואולי מכאן ניתן להסיק חשיבות הטלת אחריות קפידה על העוסק בשל החשיבות החוקתית של שמירה על זכויות הצרכן.

 

העיקרון לפיו אין עבירה ללא אשמה מעוגן בחוק היסוד. המצב לפני תיקון 39 קיומה של חקיקה היוצרת איסור מוחלט והטילה עונשי מאסר בלא לדרוש הוכחת מחשבה פלילית וללא הוכחת רשלנות- הייתה מעבר למדה הדרושה ולא הייתה עומדת בתנאי פסיקת ההגבלה[43]. אותה מטרה ראויה ניתן להשיג בהטלת אחריות קפידה כפי שנקבע בחוק העונשין סעיף 22 לאחר תיקון 39 , כלומר הכרה בשלילת האחריות אם הנאשם עשה ככל שניתן כדי למנוע את העבירה. הטלת אחריות קפידה נועדה להרתיע והרתעה היא שיקול לגיטימי של המחוקק ומהווה חריג לעקרו האשמה , השאלה האם העונש מעבר למדה הדרושה והאם פתח המילוט שניתן בסעיף 27 הוא מספק? לדעת הנשיא ברק התשובה היא חיובית.

 

בעניין גט-איט [44] קו הטיעון החלופי היה כי העבירה אכן נעברה , הייתה הטעיה, אולם מדובר בעבירה של אחריות קפידה ולמערער פתוחה הדרך להוכיח הגנה מכוח שני מקורות הגנה חלופיים: האחד עניינו בסעיף 22(ב)לחוק העונשין,התשל"ז-1977, האומר" לא ישא אדם באחריות לפי סעיף זה אם נהג ללא מחשבה פלילית וללא רשלנות ועשה כל שניתן למנוע את העבירה, הטוען טענה כאמור עליו הראיה" הסעיף הנוסף המהווה את החוק המיוחד (Les speciaius ) הוא סעיף 27 לחוק הגנת הצרכן האומר כי ",, תהא זו הגנה לנאשם אם יוכיח כי לא ידע ולא היה עליו לדעת כי היה במכר או בשירות משום הפרה של ההוראות האמורות" אין צורך לומר, כי המשותף לשתי ההגנות, הן מכוח חוק העונשין והן מכוח החוק הוא הנטל שעבר אל המערער להוכיח את הגנתו[45].

השאלה העולה האם הטלת אחריות קפידה בכל הקשור להטעיית צרכן עומדת בסתירה לפסקת ההגבלה שבחוק היסוד[46]? האם התכלית ראויה ? האם המידה ראויה?

 

בדיקת תכלית החוק[47] מלמדת שמטרת החוק הבסיסית והיסודית היא לצמצם את הכוח שבין הצדדים, להגן על הצרכנים בשל אי השוויון הקיים בינם לבין העוסקים, ההנחה הרווחת כי הצרכן הטיפוסי בבואו להתקשר בעסקה עם עוסק נמצא בעמדת נחיתות בהשוואה לעוסק מבחינת כוח המיקוח והמידע המצוי בידו , הנחה נוספת המונחת בבסיס החוק ואכיפתו כי בטווח הארוך התנהגות פסולה של עוסק כלפי צרכן פוגעת לא רק בצרכן אלא בכל אותם עוסקים הפועלים בהגינות ובסופו של דבר פוגעת במגזר העסקי כולו.

כלומר מטרת החוק להעניק הגנה לצרכן כצד חלש מפני ניצול בלתי הוגן של העוסק/ספק , מאחר שמבנה השוק מעניק יתרון מובנה לספקים ועל מנת להגשים את עקרון השוויון שהוא עקרון יסוד יש הצדקה לקביעת הטעיה צרכנית כעבירה מסוג אחריות קפידה, בנוסף ניתן לטעון כי יש פגיעה בכבוד האדם כאשר ספק לא מספק את כל המידע לצרכן ולמעשה מטעה אותו ביצירת מצג חלקי לא אמיתי.

 

האם הטלת אחריות קפידה נבחנת במידה ראויה ? כשאנו בוחנים את תכלית החוק הכוללת גם קידום ההגינות המסחרית, בטיחות של מוצרים, האמינות והמוניטין של שוק ההון אנו רואים בזה שמירה על האמון בסדר החברתי, כי אם יש לאדם זכויות חברתיות שאינם מיושמות , אמון ויחס האדם למערכת הציבורית יורד ופוגע בכל הסדר החברתי אם לא תהיה הגנה בארץ, הצרכן יקנה מוצרים מחו"ל כי שם קיימת הגנה.מה עוד שהתנהלות השוק משפיעה על היחסים עם השוק הבינלאומי. אדם מממש את כבודו כשהוא יודע שמה שהוא קנה נרכש בעסקה מכובדת וכך גם מתחזק האמון בממשל ובמשטר.

 

גם הזכות לשוויון היא חלק מהזכות לכבוד[48], תכלית חוק הגנת הצרכן ליצור שוויון בין הצרכן לעוסק בשל חוסר שוויון מבחינה זו שהעוסק לא ינצל את כוחו העדיף בשרירות וללא סייג. זכות לשוויון בין פרטים הוכרה כזכות חוקתית וזכות זו משמשת אחיזה לתפיסה החוקתית לעניין זכויות היצרן והנפקות קביעת הוראות הגנה על הצרכן גם בהטלת אחריות קפידה על העוסק.

 

דיני הגנת הצרכן מטיבם וטבעם פוגעים בזכויות וחירויות יסוד של אחרים, של העוסקים,היצרנים נותני השירותים, אין כל ספק שהתערבות המחוקק בעסקה צרכנית פוגעת ב"חופש החוזים" המוכר כיום כחלק מכבוד האדם, כן התערבות המחוקק לצורך הגנת הצרכן עשויה לפגוע בחופש העיסוק, לכן יש לבדוק בהתאם לפסקת ההגבלה ויש צורך לעשות איזון בין האינטרסים המתנגשים כל זמן שנדרשת פרשנות, הטלת אחריות קפידה לא שוללת עשיית איזון ראוי.

 

המשמעות המעשית של עקרון החוקיות בהקשר של אחריות קפידה היא שעל אדם לדעת מתי הוא נדרש לנקוט רמת זהירות גבוהה במיוחד לשם מניעת המעשה שעצם האיסור על עשייתו כבר קיים בספר החוקים.

מהי הטעיה צרכנית פלילית

אחת התכליות המהותית של החוק היא למנוע הטעיה של צרכנים . ההטעיה היא ליבו של החוק ושל התפיסה הצרכנית .ההסדר הכללי הוא סעיף 2(א).

 

סעיף 2 לחוק הגנת הצרכן קובע בכותרתו איסור הטעיה ומגדיר הטעיה צרכנית כדלקמן:

 

(א) לא יעשה עוסק דבר- במעשה או במחדל, בכתב או בעל פה או בכל דרך אחרת לרבות לאחר מועד ההתקשרות בעסקה[49] העלול להטעות צרכן בכל עניין מהותי בעסקה(להלן-הטעיה) בלי לגרוע מכלליות האמור יראו עניינים אלה כמהותיים בעסקה;

להטעיה יש 4 יסודות מהותיות:

1)נדרש שההטעיה תהיה בענין מהותי לעסקה כמו ענין מהותי טיב הנכס העוסק מטעה את הצרכן לחשוב שלמזגן תו תקן כאשר אין לו תו תקן של מכון התקנים[50]. או עניין מהותי כמו זהות היצרן – היבואן או נותן השרות[51]

2) "העלול להטעות" – לא נדרשת הטעיה בפועל , לא נדרשת תוצאה , די בהטעיה פוטנציאלית , על פי לשון סעיף 2(א) לחוק אין צורך בהוכחת קשר סיבתי בין ההטעיה לבין ההתקשרות די בכך שהמעשה או המחדל של העוסק עלול להטעות צרכן. " האיסור שנקבע בסעיף 2 לחוק אינו איסור "תוצאתי" כי אם איסור "התנהגותי" שכן בסעיף 23(א)(1) נאמר " עשה דבר העלול להטעות צרכן בניגוד להוראות סעיף 2"[52] אין דרישה בחוק הגנת הצרכן לקשר סיבתי בין הטעיה לפרסום, דרישה של קשר סיבתי במקרה של הטעיית הצרכן לא עולה בקנה אחד עם המטרה של הסעיף האוסר פרסום מטעה .

בפרשת הום סנטר[53] בעניין הפצת חוברת מבצעים ,אומר ביהמ"ש " ,,, משום כך קבע המחוקק שאין צורך בפרסום מטעה, אלא די בפרסום העלול להטעות, נוסח החוק מצביע על תכליתו, שלא יהא אדם, פוטר עצמו מאחריות בטענה בעלמא שטעה, טעות היא אומנם תכונה אנושית, אך נראה כי על מנת שתענה לדרישות החוק על הנאשם להצביע כי נקט בפעולות למנוע הטעות.."

3) ההטעיה יכולה להיות בכל דרך: כתב , בעל פה ובדרכים אחרות.

4) הטעיה צרכנית יכולה להיות גם לאחר הכריתה. בדרך כלל הטעיות הם טרום חוזיות, אנו יודעים מדיני החוזים שההטעיה צריכה להיות לפני הכריתה אבל בהטעיה צרכנית ישנו מועד נוסף רלוונטי והוא מועד הכריתה ואף לאחר הכריתה.

 

על משמעות ההטעיה בהקשר לחוק הגנת הצרכן נאמר על ידי השופטת שטרסברג כהן[54]:

 

"הטעיה היא הצהרה כוזבת. ההטעיה נוצרת כאשר קיים פער בין הדברים הנאמרים (או המוסתרים) לבין המציאות. הטעיה יכולה ללבוש שתי צורות: האחת, הטעיה במעשה על דרך של מצג שווא הכולל פרטים שאינם תואמים את המציאות; והשניה, הטעיה במחדל, קרי:אי גילוי פרטים מקום שיש חובה לגלותם,, ודוק :אין דין עילת ההטעיה לפי דיני החוזים כדינו של איסור הטעיה על פי חוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981. בעוד שבדיני החוזים על מנת שתתגבש עילת ההטעיה נדרש כי הצד הטוען להטעיה אכן טעה ובשל טעותו זו התקשר בחוזה,, הרי שהאיסור מכוח חוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981 רחב יותר והוא חל על כל "דבר העלול להטעות צרכן" גם אם הלה לא הוטעה בפועל..."

 

בעניין ליפרט[55] נטענה טענת הטעיה על שתי צורותיה במעשה ובמחדל.

בפרשת חוגלה קימברלי[56] נדחתה טענת התביעה כי אין להחיל על המשיבים 1 ו-2 את ההגנה הקבועה בסעיף 27 לחוק הגנת הצרכן והמתייחסת למי שלא ידע על ההטעיה ולא " על מי שהיה עליו לדעת" ביהמ"ש החיל את הגנת סעיף 27 על המשיבים 1 ו-2 . ביהמ"ש אמר כי חוק הגנת הצרכן מטרתו להגן על הצרכן שבעשותו עסקה יעמוד לרשותו מלוא המידע ההוגן והנאות, על פיו יוכל לכלכל צעדיו ולגבש החלטתו בדבר פעילותו הצרכנית בתנאי וודאות מלאים ומכאן נגזרת חובת גילוי רחבה ואיסור על עשיית מעשה או מחדל העלול להטעות צרכן בכל עניין מהותי בעסקה, ביהמ"ש קבע כי מדובר בהטעיה צרכנית הנופלת בגדר סעיף 2 לחוק הגנת הצרכן.

 

סנקציות פליליות בחוק הגנת הצרכן

חוק הגנת הצרכן קבע שלשה מנגנונים לאכיפתו, עונשי, מינהלי, ואזרחי פרטי, הצורך בקיום מערכת אכיפה מקבילית נובע בין היתר,מהבעייתיות של מתכונת האכיפה האזרחית בהקשר של עילות צרכניות[57]. קיימת הסתברות נמוכה לנקיטת הליכים משפטיים על ידי צרכן יחיד בגין פגיעה בזכויות הצרכן, בשל כך שרוב הנזק הטיפוסי הכרוך בהפרת זכות צרכנית נמוך יחסית, מכאן שרמת אכיפה של חוקי הגנת הצרכן באמצעות הליכי האכיפה האזרחית נמוכה יחסית, דהיינו קיימת תת אכיפה מובנית לגבי החקיקה הצרכנית.[58]

התרופות בגין הטעיה צרכנית הינן מגוונות[59], החוק כולל סנקציות עונשיות(סעיף 23) סעדים מינהליים (סעיף 28)פיצויים רגילים(סעיף 31(א))פיצויים מיוחדים לארגון צרכנים (סעיף 31(ב) ) תובענה ייצוגית (סעיף 35א) וזה בנוסף לסעד הביטול לגבי הטעיה צרכנית ועושק צרכני (סעיף 32)[60]. חוק הגנת הצרכן אינו מונע פניה לחוק אחר, שכן סעיף 41 קובע שהחוק בא להוסיף על כל דין ולא לגרוע ממנו.

כאן המקום להוסיף כי בעסקת מכר יש יתרונות לתביעה בעילה של הטעיה צרכנית,לעומת שימוש בסעיף הטעיה בחוק החוזים הכללי, בתי המשפט עשו שימוש מועט בהוראות חוק הגנת הצרכן כנראה בשל היכרות מועטה של החוק ובשל כך שהמקרים המגיעים לערכאות מגיעים ברובם לביהמ"ש לתביעות קטנות בשל סכומם הנמוך ולא נוצר תקדים מחייב.

 

סעיף 23. עונשין

(א) עוסק שעשה אחד מאלה , דינו – מאסר שנה או קנס פי שבעה מן הקנס כאמור בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין, התשל"ז-1977

(1) עשה דבר העלול להטעות צרכן בניגוד להוראות סעיף 2:.

 

כלומר העונש על הטעיה מאסר או קנס גבוה פי שבעה [61] וכשמדובר בהטעיה על ידי תאגיד הקנס כפול

סעיף 23 (ו) וכשמדובר על הטעיה בנסיבות מחמירות סעיף 23א(א) מאסר שנתיים או קנס פי עשרה.

גם נושא המשרה כפוף לסנקציה פלילית עונשית אם לא ניסה למנוע את ההטעיה, סעיף 25 לחוק.

 

המחוקק לא הסתפק בהתערבות במערכת היחסים החוזית אלא הצמיד לאיסור הטעיה וחובת הגילוי הוראות עונשיות, בכך חיזק משמעותית את ההגנה על הצרכן. הטלת סנקציה פלילית מבהירה לעוסקים ולצרכנים את החשיבות שמקנה המחוקק לאותן הוראות חוק ויש בכך כדי לכוון את התנהגות הציבור.מקום שעוסק חשוף לאישום פלילי בגין הטעיית הצרכן, יש בכך כדי להרתיעו ולהבטיח את הגילוי הנאות והמלא לצרכן.

 

צריך לזכור שסנקציות פליליות קיימות רק באותן תכליות שקבע המחוקק[62] כמו הטעיה ויש להימנע מהטלת סנקציות עונשיות במקום שהמחוקק בחר לא לעשות כן.

חוק הגנת הצרכן כלל בנוסף לסעדים האזרחיים ולאפשרות הגשה של תובענות ייצוגיות גם סנקציות פליליות ומינהליות בשל כך שהמחוקק סבר כי אין לסמוך על הצרכן שידאג לענייניו בבית המשפט, המדינה לוקחת על עצמה חלק מהאחריות להגנת הצרכן באמצעות סעדים עונשיים ומנהליים , במציאות המוכרת בחיי היום יום , וקיומו של שוק תחרותי אין בכוחות השוק בלבד להגן על הצרכנים, לצרכן היחיד אין די כוח לנהל מו"מ מול יצרנים וספקים באופן שוויוני ולכן המחוקק קבע סנקציה פלילית והפסיקה קבעה כי עבירה של הטעית צרכן תסווג כעבירת אחריות קפידה.

 

סנקציות פליליות המגינות על הצרכן קיימות גם בשיטות משפט אחרות[63], וקיומה של חקיקה פלילית המגינה על הצרכן מפני הטעיה מוסדרת ברוב מדינות המערב. לענישה הפלילית מספר מטרות שהעיקרית ביניהן היא ההרתעה[64].

 

 

ההגנות הקיימות לנאשם

השאלה העולה מהם ההגנות הקיימות לנאשם לאור קביעת הפסיקה כי סעיף 2 הנו מסוג עבירת אחריות קפידה, איזה הגנות לא תתקבלנה?

 

חוק העונשין , התשל"ז-1977

 

22(ב)לא יישא אדם באחריות לפי סעיף זה אם נהג ללא מחשבה פלילית וללא רשלנות ועשה כל שניתן למנוע את העבירה; הטוען טענה כאמור-עליו הראיה.

 

חזקת אחריות קפידה ניתנת לסתירה ואם אדם יוכיח שלא הייתה לו מחשבה פלילית ולא רשלנות מצדו ועשה הכל כדי למנוע את העבירה הוא לא יישא באשמה בעבירה של אחריות קפידה.

מסקנה זו עולה מלשונו של סעיף 22(ב) לחוק העונשין שלפיה יכול הנאשם לסתור את חזקת התקיימותו של היסוד הנפשי אם יוכיח שלא הייתה לו מחשבה פלילית שלא היה רשלן ושעשה כל שניתן כדי למנוע את ביצוע העבירה.

 

חוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981

 

27. הגנה באישום

באישום על עבירה לפי הוראות פרקים ב', ג' או ד' או תקנות לפיהן תהא זו הגנה לנאשם אם יוכיח כי לא ידע ולא היה עליו לדעת כי היה במכר או בשירות משום הפרה של ההוראות האמורות.

 

בפרשת חוגלה קימברלי נדחתה טענת התביעה כי אין להחיל על המשיבים 1 ו-2 את ההגנה הקבועה בסעיף 27 לחוק הגנת הצרכן והמתייחסת למי שלא ידע על ההטעיה ולא " על מי שהיה עליו לדעת"

בעבירה של אחריות קפידה לנאשם פתוחה הדרך להוכיח הגנה מכוח שני מקורות הגנה חלופיים: האחד עניינו בסעיף 22(ב)לחוק העונשין,התשל"ז-1977, האומר" לא ישא אדם באחריות לפי סעיף זה אם נהג ללא מחשבה פלילית וללא רשלנות ועשה כל שניתן למנוע את העבירה, הטוען טענה כאמור עליו הראיה" הסעיף הנוסף המהווה את החוק המיוחד (Les speciaius ) הוא סעיף 27 לחוק הגנת הצרכן האומר כי ",, תהא זו הגנה לנאשם אם יוכיח כי לא ידע ולא היה עליו לדעת כי היה במכר או בשירות משום הפרה של ההוראות האמורות" אין צורך לומר, כי המשותף לשתי ההגנות, הן מכוח חוק העונשין והן מכוח החוק הוא הנטל שעובר אל הנאשם להוכיח את הגנתו.

 

 

אלו טענות הגנה נדחו על ידי בתי המשפט?

 

בעניין וואלה שופמיינד[65] הואשמו המשיבים בעבירת הטעיית הצרכן בניגוד לסעיף 2(א) לחוק הגנת הצרכן- התשמ"א-1981 .בא כוח המשיבים טען שאין הם נושאים באחריות פלילית בשים לב להוראות סעיף 34יז לחוק העונשין- הגנת זוטי דברים

ביהמ"ש דחה טענת הגנת זוטי דברים ואמר

" אנו סבורים שיש לדחות טענה זו , האינטרס הציבורי מחייב הגנה ראויה על הצרכן וזו לא תושג אלא בדרך של אכיפת ההוראות של חוק הגנת הצרכן ותקנותיו, לרבות נקיטה בסנקציות פליליות. לא ניתן להגיע למסקנה כאילו המעשה הוא קל ערך אדרבא,,קיימת חשיבות יתרה לכך שהמחוקק יוודא שהוראות חוק הגנת הצרכן ותקנותיו נשמרות ונאכפות בעסקאות אלה שחלק גדול מן הציבור נוטל בהן חלק, האינטרס הציבורי מחייב שהאינטרסים הלגיטימיים של הצרכנים יהיו מוגנים כראוי".

 

בעניין הדקה התשעים[66] הנאשמים הואשמו בהטעיית צרכן בעניין מהותי בעסקה ופרסום חלקי בלבד. הנאשמים טענו טענה מקדמית באמצעות בא כוחם טענת הגנה מן הצדק –אכיפה בררנית [67] בעיקר בטענה שלסוכנויות תיירות אחרות ניתנה אפשרות לתיקון והן חתמו על התחייבויות ולא הועמדו לדין, בעוד שלגבי מרשיו נקטה המאשימה סנקציה חריפה, המביאה לידי מסקנה שהמאשימה פעלה בחוסר שוויון באופן המצדיק ביטול כתב האישום מטעמי הגנה מן הצדק.

ביהמ"ש דחה את טענת ההגנה מן הצדק בעילה של אכיפה בררנית ופסק:

" ,, מכל מקום יש להדגיש שעצם אכיפה בררנית אינה עילה לביטול כתב אישום,,, אין לי אלא לקבל הצהרת תובעת בפני. בקשת הנאשמים נבחנה ונשקלה לגופא ונכון להיום נתקבלה החלטה שבמקרה זה לא ניתן להסתפק בהתחייבותם,, משכך אינני יכולה בשלב זה להגיע למסקנה שהתנהלותה של המאשימה עומדת "בסתירה לעקרונות של צדק והגינות משפטית" ".

 

בעניין הום סנטר [68] - בית המשפט דחה את טענת הנאשמים , הגנה מן הצדק וזוטי דברים והרשיע את הנאשמים בביצוע שלוש עבירות של איסור הטעית צרכן בענין מהותי בעסקה.

" מהנימוקים המפורטים לעיל, ממילא אני דוחה טענת הנאשמים כפי שבאו לידי ביטוי בסיכומיהם בכתב לענין זוטי דברים או הגנה מן הצדק, אילו היה ממש בטענת זוטי דברים, ממילא אתה אומר שהיינו נוטלים עוקצו של החוק ותכליתו לענין זה, חוק הגנת הצרכן יכול ויעסוק בעניינים הנראים פעוטים כגון אי סימון מוצרים, כפי המקרה דנן, אלא שזו בדיוק תכליתו של החוק- הגנה על הצרכן גם בעניינים כגון אלה. גם באשר לטענה של הגנה מן הצדק משום אכיפה סלקטיבית לא מצאתי ביסוס לכך כפי שקבעתי לעיל, חובתם של הנאשמים היא ברורה ואין בהטלת אחריות על אחרים ולא כלום כדי להסיר מעליהם הנטל,,"

 

גם בענין גז גל[69] בית המשפט הרשיע את הנאשמים בעבירות המיוחסות להם תוך דחיית טענתם להגנה מן הצדק אכיפה בררנית בעיקר משום שמדובר בעבירת אחריות קפידה.

 

בעניין פריים טריידינג גרופ[70] טענת אין עבר פלילי לא תתקבל. בית המשפט פסק:

" עוד יצויין כי עובדת היותם של המשיבים ללא עבר פלילי כלל, או בתחום הספציפי אינו נתון שיש לייחס לו משקל רב, מאחר שרוב מבצעי העבירות מסוג זה הם בדרך כלל אנשים המכונים על ידינו "נורמטיביים" וכאשר מדובר בנאשמים שהם בראשית דרכם , העדר עבירות בתחום הכלכלי, אין הוא יכול להוות שיקול מקל".

 

 

 

בעניין חברת גורי יבוא והפצה [71] אומר בית המשפט:

" אני דוחה את הטענה של הגנה מן הצדק, לא הוכח כי הרשת התנהגה באופן שערורייתי בנדון על מנת לפגוע בנאשמים דווקא, איני מסכים להרחבת ההגנה מן הצדק מעבר לאשר נקבע בפס"ד בענין יפת ואח' ,, אני קובע כי יישום העיקרון כפי שנקבע אינו עונה למקרה דנן".

 

בעניין הוט מערכות תקשורת[72] הועלתה טענה של הגנה מן הצדק, לנוכח הגשת כתב אישום בשיהוי ניכר תוך פגיעה בזכותה של הנאשמת להתגונן ותוך אכיפה בררנית שכך מעולם לא הוגשו כתבי אישום בעבירות אלה כנגד נאשמים אחרים – הטענה נדחתה.

האם נכון לקבוע בהוראות חוק הגנת הצרכן סנקציות פליליות לרבות אחריות קפידה?

 

קיימות דעות רבות ההולכות וגוברות כי יש צורך לשפר ולייעל את מערכת האכיפה בכל הנוגע לאכיפת הוראות הגנת הצרכן ויש ליצור מודל חדש של אכיפה חלופית שתצמצם את האכיפה הפלילית בשל הסרבול,התמשכות ההליכים הפליליים ושברובם לא הוכיחו את עצמם והסתיימו בעסקאות טיעון מקלות או הסדרי פשרה.

הטיבה לתאר דעה זו, ח"כ אורית נוקד באמרה[90] " האכיפה האישית והמסורבלת, העומס בבתי המשפט והשיטה הקיימת בכללותה לא ממצות את הדין עם העוסקים אשר מפרים את חוק הגנת הצרכן, הסמכות שתינתן לרשות להטיל קנסות כספיים תזרז ותייעל בצורה ניכרת את עבודת המערכת, ובעיקר תגביר את ההרתעה בתחום".

 

הצעת חוק הגנת הצרכן(להלן תזכיר החוק)[91] מציעה ביטול ה"פליליות" במרבית הוראות החוק שבעיקרן הוראות טכניות והעברתן לאכיפה מנהלית מבחינת "פגיעה בכיס" במקום האכיפה הפלילית הקיימת. לדעת המציעים, היתרונות של אכיפה מנהלית הוא בקיומו של מנגנון גמיש המאפשר תגובה מהירה ויעילה מאחר שראיות מנהליות אינן דורשות הוכחת יסוד נפשי ,האכיפה המנהלית תמנע באופן ישיר את ההפרה על ידי שלילת התמריץ הכלכלי ועל ידי פרסום הטלת העיצום הכספי הדבר יביא לתיקון מהיר של ההפרה ולהרתעה של מפירי חוק פוטנציאלים.

יחד עם זאת צוות ההיגוי לא מציע לבטל את האכיפה הפלילית אלא מציע כי האכיפה הפלילית תמוקד בהפרות הקשות של החוק שלגביהם מוצדק לתייג את המפר באופן שלילי כמו בהפרות בהטעיה מהותית[92] וניצול מצוקתם של צרכנים שהן בעלות אופי של תרמית ומתוך כוונה להזיק המחייבות נקיטה בהליכים פלילים בכדי למנוע זלזול בשלטון החוק וליצור הרתעה. צוות ההיגוי במסגרת האכיפה הפלילית אף הציע להחמיר את הענישה כאשר ההפרה בוצעה בנסיבות מחמירות למאסר של שלוש שנים וקנס פי עשרים והרחבת הגדרת "נסיבות מחמירות" למקרים של פגיעה באוכלוסיות פגיעות כמו: קשישים,חסרי ישע,קטינים, בעלי חולשה שכלית, נפשית או גופנית ולמי שאינו יודע את השפה בה נקשרת העסקה.

 

גם איגוד לשכות המסחר[93] סבור כי השינוי מאכיפה פלילית לאכיפה מנהלית בהפרות של הוראות חוק הגנת הצרכן נדרש כי מלכתחילה אין זה נכון לסווג את ההפרות הטכניות הרבות שבחוק, לעבירות פליליות. אבל האיגוד מסתייג מהשארת הליכים פלילים כל שהם לאכיפת הפרת הוראות חוק הגנת הצרכן כפי שמוצע בתזכיר החוק שהוכן על ידי צוות ההיגוי, ומציע לנסח מחדש את סעיף 35כה(א) המוצע –שמירת אחריות פלילית ולקבוע בו כי בגין הפרות שבגינם ניתן להטיל עיצום כספי, לא יהיה ניתן לנקוט בהליך פלילי.

גם לגבי עבירות של אחריות קפידה יש הטוענים כי יש להעבירם למישור המנהלי מאחר שמדובר באכיפה של התנהגויות ואנו צריכים אכיפה יותר רחבה ומהירה . שימוש בחוק העבירות המנהליות[94] מאפשר אכיפה מינהלית מהירה נטולת סטיגמה פלילית , אפשר להטיל קנסות מבלי להעמיד לדין, אפשר לשלול רישיונות בדרך מהירה שתהווה הרתעה יעילה.

 

פרופ' מרים גור אריה[95] מתנגדת לעבירות של "אחריות קפידה" ומציעה להפוך את כל העבירות הפליליות המוגדרות כעבירות של אחריות קפידה להיות עבירות מינהלתיות או לחילופין שידרשו יסוד נפשי של רשלנות.

בעניין בתי זיקוק לנפט [96] אומר ביהמ"ש לגבי עבירת "אחריות קפידה" בציינו את הבעייתיות שגם לגבי נושא משרה בחברה רובצת "אחריות קפידה"

" האחריות הזאת היא קפיצת מדרגה שאני באופן אישי, מאוד עצוב עליה, מכיוון שהעבירות מסוג אחריות קפידה צריכות היו להיות עבירות מסוג קנס לחברות, נדמה לי שהטלת אחריות במשפט הפלילי, ואני קצת גולש, על אורגאן של החברה בשל העובדה שלא נעשה כל שניתן לעשות,לפי לשון החוק, שהניתוח של "כל" הוא ניתוח בדיעבד לאחר בחינת האירוע, בחוכמה שבדיעבד, היא צעד מרחיק לכת מצד המנכ"ל שמוכן לקחת על עצמו אחריות כזאת".

 

ד"ר אורנה דויטש[97] אומרת: "..קיימת לדעתי בעייתיות רבה בהטלתה של אחריות פלילית בתחום זה, החשש הוא מפני הפללת יתר שתוביל לתת אכיפה בתחום זה, סכסוכים צרכניים נתפסים מבחינה חברתית כסכסוכים אזרחיים מטבעם.."

 

ניתן לומר כי המצדדים באכיפה מנהלית על פני אכיפה פלילית סבורים כי עיצומים כספיים יעילים יותר מהליכים פליליים והולמים יותר. בעיקר בנסיבות שבהן העבירה נעברה ללא מחשבה פלילית או כשהנזק שנוצר לצרכן הוא קטן. גם בדיקת תוצאות פסקי הדין תראה כי בתי המשפט מבססים את האכיפה הפלילית לא על מאסר אלא על קנסות והתחייבות כספית שלא לעבור עבירה שהורשע בה הנאשם או עבירה דומה בפרק זמן קצוב. המצדדים באכיפה מינהלית יכולים להסתמך גם על חוק יסוד כבוד האדם וחירותו המצווה להעדיף את האמצעי הפוגעני פחות אם אפשר להשיג באמצעותו את אותה מטרה.

בתזכיר החוק[98] אנו רואים פתרונות מינהליים המעוגנים גם בחוק העבירות המנהליות. הצעת החוק באה להגן על הצרכן ובבסיסה עומדת ההנחה שקיים חוסר שוויון בין הצדדים לעסקה כאשר המצב של הצרכן הוא חלש יותר לעומת העוסק והחולשה באה לידי ביטוי בשלב מימוש הזכויות , לצרכן אין מוטיבציה לגשת לבית המשפט ויש לו קושי אובייקטיבי להוכיח תביעתו בשל פערי מידע. הצעה לתיקון לחוק הגנת הצרכן, שהעונש על עבירות טכניות יהפוך מפלילי לכספי במטרה להקל על הרשות להגנת הצרכן לכפות עונשים על המפרים. מנגנון אכיפה מנהלי הוא מנגנון גמיש יותר המאפשר תגובה מהירה ויעילה ופוטנציאל לתיקון מהיר של ההפרה מזה שמציע המנגנון הפלילי . הצעת החוק משלבת הליך מנהלי/אזרחי לצד הליך פלילי שייושם רק במקרים של הפרות קשות של החוק כמו הטעיה מהותית וניצול מצוקתם של הצרכנים. גם חברי צוות ההיגוי מודעים לכך שבנוסף להתערבות מינהלית יש צורך בסנקציות פליליות, רוב המקרים שבהם נעשית הטעית הצרכנים הם בסכומים קטנים שצרכן סביר לא ילך ויגיש תביעה , הוא יסתפק במכתב תלונה למבקר המדינה או הגשת תלונה במשטרה,, צרכן סביר יוותר על אפשרות התביעה וגם אם יתבע בתביעות קטנות ויזכה לא תהיה לכך השפעה על התנהלות השוק ויצירת מודעות לשאר הצרכנים[99] , לכן בשל הצורך להרתיע עבריינים פוטנציאלים ואות הקלון המודבקת למפר באופן בוטה את הוראות החוק על ידי הטעיה ויצירת מצג שווא, יש צורך בסנקציות פליליות.

 

למעשה אנו רואים כי נכון לקבוע בהוראות חוק הגנת הצרכן סנקציות פליליות לרבות אחריות קפידה בכל הקשור להפרות קשות של החוק כמו הטעיה על מנת ליצור הרתעה.

 

 

 

משפט השוואתי

על מנת לעמוד על טיבם ומטרתם של ההוראות העונשיות בחוק הגנת הצרכן אערוך השוואה[100] בשני היבטים של משפט משווה :

1. משפט משווה פנימי- בין שני חוקים צרכנים במשפט הישראלי.

2. משפט משווה חיצוני- בין שיטת המשפט הישראלי לשיטות משפט של מדינות מערביות שבהן תחום הגנת הצרכן רחב ומפותח בדומה וביותר מאשר בשיטת המשפט הישראלי.

 

משפט משווה פנימי:

קיימים מעל ל- 20 חוקים צרכניים.[101] ל- 14 מהם יש הוראות עונשיות השונות מחוק לחוק[102], אשווה בין ההוראות העונשיות שבחוק הגנת הצרכן לבין ההוראות העונשיות בחוק ההגבלים העסקיים[103], לשני חוקים צרכניים אלה יש דמיון רב בנוסח ובתוכן ההוראות העונשיות , ובשניהם הסדרים מקיפים של האכיפה הפלילית בתחום הגנת הצרכן. שניהם תוקנו בתיקון תש"ס ונוספו להם הוראות "נסיבות מחמירות" אומנם חוק ההגבלים לא מדבר במפורש על הטעיה אבל אי קיום התנאים הקבועים בחוק מהווים פגיעה בציבור הצרכנים, העדר תחרות שתוצאתו יצירת רווח כספי בדומה ליצירת רווח מהטעית צרכנים. בשניהם האחריות היא "אחריות קפידה" ישנם הגנות, אחריות תאגיד, נושאי משרה ובעלי תפקידים, מדרג של עונשים, קנסות מוגדלים בעבירה ב"נסיבות מחמירות" ועוד.. נימוק נוסף , לחוק ההגבלים העסקיים משמעות בפרשנותו מאחר שנקודת הראות היא צרכנית ולא של הספק או היצרן, החוק בא להגן על הצרכן מבחינת עידוד התחרות החופשית ומניעת הגבלים עסקיים. החוק מונע היווצרותם של מוקדי כוח ,מונופול, חוסר שוויון ובכך מאפשר קיומה של תחרות המטיבה עם הצרכן ומחזקת את האינטרס הציבורי גם מבחינת יעילות צמיחה ויציבות.

בחוק הגנת הצרכן ההוראות העונשיות מרוכזות בפרק ו': עונשין ותרופות. סעיפים 23-33 ההוראה העונשית המרכזית היא סעיף 23.

סעיף 23(א) לחוק מטיל על עוסק שהטעה או היה עלול להטעות צרכן בענין מהותי ,מאסר שנה או קנס של 204.400 ₪ [104] לתאגיד סעיף 23(ו)לחוק "כפל קנס הקבוע לאותה עבירה" החוק קובע מדרג של עונשים וקנסות לפי חומרתן של העבירות, ישנה הרחבה ופירוט של עבירות צרכניות שלא תמצאנה בחוקים אחרים, החוק קובע מצבים של הטלת קנסות פי שלושה (ולא פי שבעה)מהאמור בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין. המחוקק נתן דעתו לדירוג העבירה לפי חומרת פגיעתה בצרכנים. סעיף 23(ד)לחוק קנס על עבירה נמשכת וסעיף 23(ה)לחוק " עבר אדם, בתוך שלוש שנים פעם נוספת עבירה.."מטרתו להרתיע אדם מלעבור כל עבירה , סיווג העבירה והעונש לפי הפירוט בסעיף 23(ה) (1) ו (2).סעיף 23א לחוק קובע שאם נעברה עבירה לפי סעיף 23(א)(1)או(2) עבירת הטעיה או ניצול מצוקה בנסיבות מחמירות העונש כפל מאסר או קנס של 2.260.000 ₪ [105] . סעיף 24 לחוק מעניק סמכויות נוספות לבית המשפט, סמכויות ביצוע מהירות בנוסף לכל עונש אחר שהוטל על הנאשם. וסעיף 30 לחוק מעניק לבית המשפט סמכות להוציא צו מניעה לבקשת היועץ המשפטי לממשלה [106].סעיף 25 לחוק מטיל אחריות קפידה על מעביד מרשה ונושא משרה בתאגיד[107]. סעיף 27 לחוק מעניק הגנה לנאשם[108] אם יוכיח ברמת ההוכחה האזרחית (לא מעל לספק סביר) "..כי לא ידע ולא היה עליו לדעת כי היה במכר או בשירות משום הפרה של ההוראות האמורות". סעיף 33 לחוק פרסום ברבים[109] לרבות הטלת הוצאות הפרסום על הנאשם של פסק דין או תיקון פרסום מטעה.

 

בחוק ההגבלים העסקיים[110] ההוראות העונשיות מרוכזות בפרק ז':עונשין ותרופות סעיפים 50ג – 47. בהוראות העונשיות נעשו מספר תיקונים בדומה לתיקונים שנעשו בחוק הגנת הצרכן .סעיף 47 הינו ההוראה העונשית העיקרית על הפרת צו קבוע, זמני וביניים הנחשבים כהפרות קשות,מאסר שלוש שנים או קנס [111] של 2.260.000 ₪ וקנס נוסף פי עשרה מן הקנס האמור בסעיף 61(ג)לחוק העונשין[112] לכל יום שבו נמשכת העבירה. אם היה תאגיד כפל קנס.סעיף 47(ב)על עבירות אחרות שאינם לפי סעיף 47(א)(6) מאסר שנה או קנס פי עשרה מן הקנס כאמור בסעיף 61(א)(3)לחוק העונשין[113].וקנס נוסף לכל יום שבו נמשכת העבירה ואם היה תאגיד כפל קנס.

סעיף 47א[114] אם נעברה העבירה בנסיבות מחמירות מאסר חמש שנים או " קנס שהוא פי עשרה מן הקנס..[115]." ההבדל הבולט בהגדרת "נסיבות מחמירות" בין חוק הגנת הצרכן לחוק ההגבלים העסקיים שנסיבות מחמירות בחוק הגנת הצרכן אחד התנאים 23א(ב)(2)המעשה גרם נזק חמור במיוחד לצרכן או לקבוצת צרכנים ישנה דרישה לתוצאה . לעומת חוק ההגבלים העסקיים בהגדרת נסיבות מחמירות סעיף 47א(3) "הנזק שנגרם או הצפוי להיגרם לציבור בשל העבירה, אין צורך להוכיח קיומו של נזק בפועל.

סעיף 48 לחוק מטיל אחריות קפידה על מנהל פעיל ,עובד בחבר בני אדם, הדבר נלמד מלשון הסעיף "...יואשם בעבירה גם כל אדם אשר בשעת ....אם לא הוכיח שהעבירה נעברה שלא בידיעתו ושנקט כל אמצעים סבירים להבטחת שמירתו של חוק זה. הגנה זו בדומה להגנה שבסעיף 27 לחוק הגנת הצרכן. סעיף 49 מעניק הגנה לעובדים ולמורשים הגנת תום לב אם יוכיח שפעל כשליח וכמבצע הוראות תוך אמונה בתום לב שאין במעשהו משום עבירה על חוק ההגבלים העסקיים. בחוק הגנת הצרכן בסעיף 25 לא קיימת הגנת תום הלב אלא אחריות קפידה סעיף 25(ב) "..חזקה כי,, הפר את חובתו לפי סעיף קטן(א) אלא אם כן הוכיח כי עשה כל שאפשר כדי למלא את חובתו".

סעיף 50א לחוק,מקנה לבית המשפט סמכות לתת צו על כל אדם או על כל פעולה הנדרשים למנוע הפרה של הוראות חוק ההגבלים העסקיים.

סעיף 50ב לחוק,מקנה לבית המשפט סמכות לתת צו מוסכם שיהיה בלא הודאה בחבות , לשנות בכל עת את הוראות הצו המוסכם ואף לא לאשרו.

סעיף 50ג לחוק,פרסום הודעה בהיבט של פרסום הודעות שעל הממונה לפרסם בשונה מסעיף 33 לחוק הגנת הצרכן אבל ניתן להניח כי סעיף 50ג פרסום הודעה כולל גם הודעה שהורה בית המשפט לפרסם.

 

אנו רואים כי ההוראות העונשיות בחוק ההגבלים העסקיים מצומצמות לעומת ההוראות העונשיות שבחוק הגנת הצרכן אבל יש הרבה דמיון בין ההוראות העונשיות שבשני החוקים המבוטא בעצם קיומם של הוראות עונשיות, מדרג עבירות וחומרתן,הטלת אחריות קפידה וההגנות,התייחסות לתאגיד,לנושאי משרה ובעלי תפקיד,נסיבות מחמירות וכפל קנס .חקיקת הוראות עונשיות די מפורטות ומדורגות בכל אחד מהחוקים שהוזכרו לעיל ניתן ללמוד על החשיבות שייחס המחוקק לערך המוגן בכל חוק, שמירה על אינטרס וטובת הציבור,הרתעת עבריינים שהורשעו ועבריינים פוטנציאלים.

 

משפט משווה חיצוני

בשיטות משפט במדינות המערביות, חוקי הגנת הצרכן ובפרט איסור הטעית צרכן מכילים הוראות עונשיות וסנקציות פליליות[116] בשל הנחת המוצא כי לא ניתן לסמוך על הצרכן שיגן על זכויותיו. כלומר גם בשיטות משפט אחרות הגנת הצרכן מבוססת בראש ובראשונה על האכיפה הפלילית[117]. במשפט האנגלי קיימים הסדרים חוקיים המגנים על הצרכן שהוראותיהם פליליות בלבד וקיימת פסיקה רבה על איסור הטעיה. חלקים מהחוקים הוחלפו בשל השינוי שנעשה בעקבות קבלת הדירקטיבה האירופאית המחייבות את כל מדינות האיחוד האירופאי ושתזכיר החוק המוצע הושפע ממנו[118].

גם בארצות הברית החקיקה הפלילית מפני הטעית צרכן מהווה נדבך חשוב ומרכזי בהגנה על צרכנים וקיימת חקיקה פלילית צרכנית גם ברמה הפדראלית וגם ברמה המדינתית שהחקיקה משתנה ממדינה למדינה והחוקים העוסקים בהטעיה כוללים סעדים אזרחיים וסעדים עונשיים מדינתיים,חוקי ההגנה על הצרכן נאכפים בעיקר על ידי נציבות הסחר הפדראלית עם משרד המשפטים האמריקאי גם באוסטרליה החקיקה שנועדה למנוע הטעית צרכנים היא חקיקה פלילית- ניתן לסכם ולומר כי הצורך בסנקציות פליליות ובפיקוח של הרשויות בהגנה על הצרכן מקובל בכל העולם המערבי בשל חוסר היעילות של המשפט האזרחי /הפרטי ככלי לאכיפת חוקי הגנת הצרכן ולכן השימוש במשפט הפלילי מהווה תנאי הכרחי להשגת המטרה של הגנת הצרכן.

גם בארה"ב ובמדינות אירופה האחריות היא אחריות קפידה – strict libilityבדומה לחוק הגנת הצרכן הישראלי . השימוש במונח "צרכן" הוא רחב[119] ומשליך על תחומים רבים והאינטראקציה ביניהם,הרחבת ההוראות הפליליות גם לסחר בלתי הוגן. הסמכות להחליט אם תוגש תביעה פלילית היא ברשות סוכנות האכיפה או המשרד האחראי/הממונה.

באוסטרליה –חוק הגנת הצרכן כולל הוראות עונשיות פליליות לצד הוראות אזרחיות[120] .קיימת רשות אכיפה שהיא רשות סטטטורית, המנוהלת על ידי שני גופים בלתי תלויים של הממשלה האוסטרלית[121] , הנציבות לאכיפה צרכנית(ACCC) ונציבות פיקוח על ניירות ערך והשקעות (ASIC) שני גופים אלה קובעים סדר העדיפויות לאכיפה . האכיפה הפלילית אינה מבוטאת בהטלת מאסר אלא בקנסות , רישום ההרשעה פוגע במורשע על ידי הטלת הגבלות שונות כמו פסילתו מלשמש דירקטור בחברה ציבורית וזאת בנוסף לסטיגמה החברתית שנוצרת עם רישום ההרשעה. ההעמדה לדין פלילי יכולה להיות רק ביוזמת מנהל אגף התביעות (DPP) שיש לו סמכות סטטטורית עצמאית של אכיפת ההוראות הפליליות ויש לו עצמאות בשיקול הדעת להחליט האם ההפרה חמורה דיה כדי להצדיק נקיטת הליך פלילי על השלכותיו הפוגעניות או נכון יותר להגיב באמצעות מנגנוני אכיפה אזרחית או שילוב בין שני המנגנונים. גם העבירות הצרכניות הם עבירות של אחריות קפידה שלנאשם יש הגנת טעות בעובדה. מנהל אגף התביעות ישקול מספר גורמים בהחלטתו אם לנקוט בהליך אזרחי או פלילי כלפי המפר הוראות הגנת הצרכן. השיקולים שיביא בחשבון בהחלטתו: 1)רמת והקיף הפגיעה/הנזק לצרכן. 2)הצורך לפעול במהירות על מנת למנוע פגיעה נוספת בצרכנים.3)מהות ההפרה מבחינת התנהגות נמשכת או חד פעמית.4)האם ראוי להעניש את העבריין או להשיג פיצוי לצרכן. עונשים פליליים בצורת הטלת קנס לא מטיבים עם הצרכן הנפגע ולכן סנקציה פלילית אינה פותרת את בעיית הצרכן הנפגע אלא יש בה כדי להרתיע את העבריין מלחזור ולבצע את העבירה ומרתיעה עבריינים פוטנציאלים.

הגנת הצרכן במשפט האנגלי- קיים דמיון בין שיטת המשפט הישראלי לשיטת המשפט האנגלי בכל הקשור לתחום דיני העונשין ודיני הגנת הצרכן.[122] גם במשפט האנגלי קיימים סעדים פליליים בחוק הגנת הצרכן מהסיבה שלא ניתן לסמוך על הצרכן שיגן על זכויותיו. החדרת סנקציה פלילית ככלי בהגנת הצרכן בחוקים צרכנים , בשל חוסר היעילות של המשפט האזרחי/הפרטי ולכן הגנת הצרכן מבוססת על האכיפה הפלילית.

במשפט האנגלי מוטלים איסורים פלילים על מי שנותן תאור מטעה בענין נכסים ובענין שירותים[123], לגבי הטעיה במחיר, קיים חוק מיוחד Consumer Protection Act -1987 המכיל הוראות פליליות בלבד.אבל בעקבות קבלת הדירקטיבה האירופאית בשנת 2005 חלקים מהחוקים הצרכניים הוחלפו וכוללים גם כעת הוראות עונשיות. החוקים הישנים הוחלפו על ידי :

The Consumer Protection from Unfair Trading Regulations 2008

באנגליה עיקר הפסיקה על איסור הטעיה היא במישור הפלילי, הפסיקה שונה מאשר בישראל, בעוד שבישראל עיקר הפסיקה הוא בערכאות נמוכות , באנגליה עיקר הפסיקה בהטעיה הצרכן היא בבתי המשפט לערעורים וזאת בשל רצון הנאשמים למנוע הרשעה פלילית ולכן הנאשמים מנהלים משפטים ממושכים העולים כסף רב וזאת בשל החשש מהסטיגמה הפלילית באם יורשעו.

גם בשיטת המשפט האנגלי רוב עבירות הצרכניות דורשות אחריות ברמה של אחריות קפידה:

"There is no doubt that the majority of consumer protection offences impose strict liability….consumer protection is a typical area for the courts to impose strict liability".[124]

 

במשפט האנגלי בדומה למשפט הישראלי ,שנויה מחלוקת בשאלה האם הטלת אחריות קפידה בעבירות צרכניות מועילה ומוצדקת[125] ? המסקנה שישנם ראיות שאחריות קפידה מועילה להרשעות בעבירות צרכניות ויש בהטלת אחריות קפידה כדי להרתיע.

רשויות האכיפה באנגליה בדומה לישראל ממעטות להשתמש במנגנון התביעה פלילית בכל הקשור לאיסור הטעיה. רשויות האכיפה באנגליה מפעילות שיקול דעת והשימוש בתביעה פלילית הוא מוצא אחרון ובמקרים של הפרות חוזרות ונשנות וזאת גם בשל החשש לשימוש לרעה באחריות קפידה לגבי עובדים זוטרים בחברה[126].

באנגליה בדומה לישראל עבירות צרכניות הן בד"כ עבירות של אחריות מוגברת,סיווג האחריות בעבירות הגנת הצרכן היא עבירה של אחריות קפידה ולא עבירה של אחריות מוחלטת , בדומה למשפט הישראלי קיימות הגנות הדורשות רמת הוכחה אזרחית/הסתברותית, גם אחריות מנהלים בחקיקה הצרכנית באנגליה דומה לאחריות מנהלים בסעיף 25 לחוק הגנת הצרכן לרבות הגנה אם נקט המעביד את כל[127] האמצעים הסבירים למנוע את העבירה בפועל.

גם במשפט הישראלי וגם במשפט האנגלי, מעטים הם המקרים שבהם בתי המשפט קבעו רמת אחריות של אחריות קפידה בהרשעת נאשמים בעבירות חוק הגנת הצרכן. באנגליה בשונה מישראל מוגשות תביעות פליליות רבות בענין איסור הטעיה לעומת ישראל שמוגשות תביעות פליליות אחדות בגין הטעיה צרכנית. גם באנגליה הטלת קנסות היא הסנקציה הפלילית העיקרית בעבירות צרכניות. והאכיפה הפלילית של עילת הטעיה בחוקים צרכניים מבוססת בעיקר על קנסות.

אומנם מספר התביעות הפליליות באנגליה הוא גדול לאין שיעור ביחס למספר התביעות הפליליות המוגשות בישראל, אבל שיעור המקרים שבהם נאשמים הורשעו בעבירות צרכניות ונדונו למאסר אינו שונה כמעט משיעור פסקי הדין בישראל ששלחו נאשמים למאסר. גם באנגליה בדומה לישראל, הטלת עונש מאסר הוא ענין נדיר ושכלל האכיפה הפלילית היא במגמת ירידה .

 

"Imprisonment is relatively rare following conviction for a consumer protection[128] offence".

 

 

 

סכום ומסקנות

בעבודה זו, ניסיתי לברר את הרציונאל,התועלת והצורך בסנקציות פליליות והטלת אחריות קפידה על עבירת הטעיה לפי סעיף 2 לחוק הגנת הצרכן ביחס לעקרונות חוקי היסוד,למטרת ותכלית חוק הגנת הצרכן על ידי בירור האינטרס המוגן ובהשוואה לשיטות משפט אחרות שהמרכזית שביניהן היא השיטה הנוהגת באנגליה.

 

המסקנות אינם חד משמעיות, הדעות חלוקות, העמדה הרווחת כפי שהובאה בתזכיר החוק, כי יש צורך במנגנון מנהלי המבוסס בעיקרו על הטלת עיצומים כספיים ושיישם את עקרון ה"פגיעה בכיס",יהווה כלי מהיר ויעיל לאכיפת החוק ויחליף את המנגנון הפלילי המסורבל. לגבי איסור הטעיה צרכנית ישנה הסכמה כי ההוראות העונשיות מגשימות את מטרות חוק הגנת הצרכן והינם נחוצות ויעילות באכיפת החוק . לכל ברור כי אכיפת החוק במשפט האזרחי /הפרטי אינו מספיק.הצרכן חלש וקיים חוסר שוויון ופער מובנה בין הצרכן ובין העוסק /נותן השרות, הצרכן אינו מודע לזכויותיו , אין בישראל עיתונות צרכנית פעילה ומשפיעה ואין התערבות ממשלתית להחדרת ועידוד מודעות הצרכן לזכויותיו אף לא בערוץ הממלכתי .

 

לאכיפה הפלילית תפקיד מרכזי בהגשמת מטרות הוראות חוק הגנת הצרכן בכלל ואיסור הטעיה בפרט.שמירה על האינטרס הציבורי מבחינת שמירה על השוויון וההגינות בחיי המסחר והרתעת עבריינים.ההרשעה הפלילית יוצרת סטיגמה חברתית מרתיעה. הסטיגמה היא חלק מרכזי בסנקציה הפלילית. מסקנתי, כי על מנת להגשים מטרות חוקים צרכניים להטלת אחריות מסוג "אחריות קפידה" יש נחיצות ותועלת , מה עוד, שאין מדובר באחריות מוחלטת ולנאשם עומדת הגנה ברמת הוכחה אזרחית /הסתברותית.

 

לדעתי, בחברה הישראלית שימוש מועט של רשויות התביעה עד כדי אי שימוש בסנקציה פלילית והטלת אחריות קפידה בעבירת הטעיה צרכנית תפחית את ההרתעה,ובמהרה נהיה עדים לגידול בעבירות הטעיה צרכנית בשל התפיסה "זה לא נורא זה רק קנס "

 

אומנם בשנת 2000 בתיקון תש"ס הוחמרה הענישה אבל אין זה די .התברר לי כי ה"עקב האכילס" האמיתי של אכיפת הוראות חוק הגנת הצרכן ,הוא העדר פרסום מובנה, שיטתי ואפקטיבי של הרשעות בעבירות הטעיה צרכנית ,בתי המשפט אינם עושים שימוש בסעיף 33 לחוק הגנת הצרכן לרבות הטלת הוצאות פרסום ההרשעה על הנאשם. ובכך פוגעים בציבור הצרכנים האדיש ממילא, שעל פי רוב אינו מודע לזכויותיו. ללא הגדלת מודעות הציבור באמצעות פרסום הענישה , לא תושג הרתעת עבריינים ורוב ציבור הצרכנים לא יהיה מודע לזכויותיו.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

( אלדד בר כוכבא 2009 )

[1] חוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981 (26.4.1981) ס"ח 1023 עמ' 248. [2] סיני דויטש "דיני הצרכנות בישראל :קווי מיתאר" מאזני משפט א' 107-11 [3] חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים-תשי"ח-1957 ס"ח 28. [4] החוק שימש כחוק לשעת חירום , נאכף בעיקר בהפרות צווי חירום ולא בצרכן הפרטי אבל שימש כחוק הצרכני העיקרי עד לחקיקת חוק הגנת הצרכן. [5]סיני דויטש "דיני החוזים הצרכניים מול דיני החוזיים המסחריים" עיוני משפט כג 135 תש"ס. [6] פסה"ד בעניין סופרגז רע"א 2512/90 בעמוד 405 ביהמ"ש דן בשאלה האם זוהי תכלית ראויה להגן על צרכן עסקי בדומה לצרכן פרטי. [7] בחקיקה אזרחית אין הוראות וסנקציות פליליות לעומת חקיקה צרכנית שבה ימצאו הוראות פליליות וסנקציות עונשיות. [8] סיני דויטש " דיני הגנת הצרכן", יסודות ועקרונות כרך א 297 (תשס"א). [9] ראה בהרחבה, סיני דויטש-"החקיקה הצרכנית והקודפיקציה האזרחית" משפטים כרך לו (תשס"ו- תשס"ז) 499. [10] סיני דויטש "דיני חוזים והחקיקה להגנת הצרכן" מחקרי משפט כרך ט תשמ"ב 133. [11] חוק העונשין, תשל"ז-1977 (4.8.1977) ס"ח 864 עמ'226. [12] חוק העונשין(תיקון מס 39)(חלק מקדמי וחלק כללי) התשנ"ד-1994, ס"ח 348 [13] פסה"ד המרכזי והמנחה רע"פ 26/27 חיים לקס נ' מדינת ישראל תק-על 98(2)1323 – השופטת בייניש מסווגת את עבירות האחריות המוחלטת/קפידה ונותנת בהם סימנים.ראה גם ע"פ 696/81 אורלי אזולאי נ' מד"י פ"ד לז(2)565 פסקה 22 הנשיא ברק נותן משקל למטרה החקיקתית בסיווג העבירה כעבירת אחריות קפידה. [14] העברת נטל ההוכחה לנאשם היא המראה על סיווג אחריות מבצע העבירה כעבירה של אחריות קפידה. [15] בתזכיר החוק מוצע כי מרבית הוראות פרקים ג ו-ד לא יהיו עבירות פליליות ובשל כך למחוק את סעיף 27 כי במקום בו נותרה הפרה כהפרה פלילית, המשמעות כי מדובר בהפרות חמורות, שלא מוצדק לתת בגינם למפר הגנה באישום. איגוד לשכות המסחר בנייר עמדה מיום ה-25.1.2010 פסקה 5 מתנגד להצעה בתזכיר המבטלת סעיף 27. [16] חוק הגנת הצרכן הנו חוק פלילי ואזרחי גם יחד. סעיף 23 לחוק קובע מהן אותן הפרות של החוק המהוות עבירה פלילית ואילו סעיף 31 לחוק קובע את המעשים או המחדלים המקימים עילה נזיקית, סעיף 35 לחוק מאפשר הגשת תובענה ייצוגית בשל הפרת החוק. [17] אורנה דויטש "מעמד הצרכן במשפט" עמ' 223 [18] ת"פ (תל אביב –יפו)2722-07 מ.י משרד המסחר והתעשייה ת"א נ' גט-איט בע"מ ואח' סעיף 4 להכרעת הדין. [19] מטבע הדברים מדובר בעבירות המתבררות בערכאות נמוכות וניתן להניח כי הדיונים בענייני צרכנות לא יגיעו לפתחן של הערכאות הגבוהות דבר העלול לרוקן מתוכן את הוראת סעיף 22(א) סיפא לחוק. [20] ע"פ (מחוזי חיפה) 301/91 מד"י נ' קבוצת חברת שמעוני בע"מ פ"מ תשנ"ב (1) 336. וכן ברע"פ 5911/91 קבוצת חברת שמעוני בע"מ נ' מדינת ישראלהלכה זו השתרשה והוזכרה גם בפסקי דין רבים כמו: ע"פ 232/97(חיפה) אופיס דיפו (ישראל )בע"מ נ' מד"י דינים מחוזי כו (9) 436. ת"פ 2722-07 מ.י משרד המסחר והתעשייה ת"א נ' גט-איט בע"מ ואח' עמוד 11 להכרעת הדין. [21] על פי ההלכה הפסוקה שקדמה לחקיקת סעיף 22 לחוק העונשין. בתיקון 39 האחריות המוחלטת הוחלפה באחריות קפידה. משמעות השינוי שבאחריות המוחלטת שום טענה הקשורה ליסוד הנפשי לא הייתה מתקבלת. לעומת זאת באחריות קפידה יש דרישה לקיום יסוד נפשי של לפחות רשלנות, אך אין צורך להוכיח זאת העושה יוכל להוכיח כי הוא פעל ללא מחשבה פלילית , (ללא רשלנות )ועשה כל שניתן כדי למנוע את העבירה, נטל ההוכחה עובר לנאשם. [22] סעיף 20 לחוק יסוד השפיטה קובע הלכה פסוקה 20(א) הלכה שנפסקה בבית משפט תנחה בית משפט של דרגה נמוכה ממנו. (ב) הלכה שנפסקה בבית משפט העליון מחייבת כל בית משפט, זולת בית משפט העליון. [23] הכלל בחוק העונשין, תשל"ז-1977 (להלן:"חוק העונשין") כפי שתוקן בתיקון מס' 34 לחוק העונשין, הוא כי אין מפרשים דין כמטיל אחריות פלילית קפידה אלא אם כן הדבר צוין בחוק (סעיפים 19 ו-22(א) לחוק העונשין) [24] רמי אריה (עו"ד ורו"ח)מיסים ועסקים בע"מ: מחברת סכום משפט פלילי עו"ד רו"ח אלעד רוזנטל [25] מכאן ניתן לסבור כי "נסיבות מחמירות" אינן חלות על אחריות קפידה [26] ע"פ 071883/05 רפאל כהן נ' מדינת ישראל ביהמ"ש דחה את ערעורו של מנכ"ל "המכרז הישיר" ופסק כי המנהל בחברה יישלח למאסר בפועל בשל הטעיית צרכנים. [27] מרים גור-אריה "אחריות מוחלטת לעבירות של תקנת הציבור"- גבורות לשמעון אגרנט עמוד 241 (התשמ"ז) [28] בפועל, רבים מהנאשמים מעלים את הטענה שמדובר בעבירה של אחריות קפידה על מנת שישלמו קנס ולא יישלחו למאסר. לדוגמא :טענה זו הועלתה על ידי הנאשם על מנת להיחלץ מעונש מאסר בע"פ (מרכז) 6975-05-09 בסט פור יו סחר אלקטרוני בע"מ נ' מד"י. [29] יפעת רווה " הקיף תחולת סעיף 22 לחוק העונשין- עבירות של אחריות קפידה " משפטים לב(1) תשס"ב. [30] ע"א 1977/77 יוסף ברזני נ' בזק החברה הישראלית, פ"ד נה(4) 584. פסקה 9- תכליתו של חוק הגנת הצרכן [31] אליעזר לדרמן " האחריות המוחלטת בפלילים הבעיה ודרכים לפתרונה " מחקרי משפט כרך ג' (תשמ"ד) 132. [32] יעקב קדמי "על הדין בפלילים" חלק 1 עדכון והשלמה עמודים 43-44 [33] ת"פ 6118/9 מדינת ישראל נ' טכנו ראלקו מוצרי צריכה בע"מ הכרעת דין מיום ה- 4.6.2000 [34] רע"א 8733/96 רוברט לנגברט נ' מדינת ישראל –מינהל פ"ר נה (1) עמ' 174,168 [35] הדברים חזרו ונאמרו על ידי השופטת שטרסברג כהן(דעת מיעוט) ברע"א 2701/97 מד"י נ' צ'רטוק נו(2) 876. [36] חוק הגנת הצרכן הנו חוק קוגנטי , כלומר לא ניתן להתנות עליו ולא ניתן לוותר על הזכויות וההגנות שהוא מעניק. [37] ע"פ(חיפה) 2078/07 מד"י נ' פריים טריידינג גרופ בע"מ [38] ראה ה"ש 3 עמוד 147 [39] להבנת מטרת הוראות חוק הגנת הצרכן, ראה בהרחבה פרופ' סיני דויטש "דיני הגנת הצרכן" שער ראשון פרק ד עמודים 118-128 [40] אורנה דויטש " מעמד הצרכן בישראל" פרק 5 הגנת הצרכן וההיבט החוקתי עמוד 147. [41] סיני דויטש " השפעת חוקי היסוד על דיני הגנת הצרכן" מחקרי משפט יב תשנ"ו-1995 עמ' 368-309 [42] סיני דויטש " "דיני הגנת הצרכן "כרך א' יסודות ועקרונות . למתח שבין הזכות החוקתית לחופש העיסוק לבין דיני הגנת הצרכן, מייחד המחבר דיון מעמיק בעמודים [43] אהרון ברק מבחר כתבים א (תש"ס) שער בף חוקי היסוד וערכי היסוד " הקונסטיטוציונליזציה של מערכות המשפט בעקבות חוקי היסוד והשלכותיה על המשפט הפלילי" (המהותי והדיוני) 455 [44] ע"פ 18783-03-10(תל אביב) גט איט בע"מ נ' משרד המסחר והתעשייה ת"א דינים מחוזי 2010 (189)1333. [45] ההוכחה הנדרשת במאזן ההסתברויות כהוכחה הנדרשת בדין האזרחי ולא מעל לספק סביר. [46] חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ס"ח 1391 תשנ"ב (25.3.1992) עמ' 150 סעיף 8 פגיעה בזכויות [47] ראה ה"ש 16. [48] אהרון ברק, מבחר כתבים א(תש"ס) שער ב' "חוקי יסוד וערכי יסוד החוקה הכלכלית של ישראל" 485. בעמוד 497 אומר ברק" שאלה אם השוויון הוא זכות חוקתית על חוקית,דעתי היא בחיוב, אני רואה אותה כנגזרת מכבוד האדם,,השוויון היא הזכות הסבוכה ביותר מבין זכויות האדם,," [49] תיקון 18 ס"ח 2041 מתאריך 22.12.2005 [50] רע"א 2620/08 אמיר שהי שאול נ' תדיראן מוצרי צריכה בע"מ. [51] בש"א (ירושלים) 5725/04 שמעון דיסקין עו"ד נ' ישפאר הום טק בע"מ (תקדין) [52] ראה ה"ש 29 ברזני . אבל לענין פסיקת פיצויים , השופטים ברק ואנגלרד כנגד דעתה החולקת של השופטת שטרסברג כהן, פסקו כי אין להטיל חובת תשלום פיצויים לצרכן שלא הוטעה בפועל על ידי הפרסום המטעה, כלומר לעניין תשלום פיצויים נדרש קשר סיבתי בין האשם לנזק. [53] פ 003596/07 (ראשל"צ) מד"י נ' הום סנטר(עשה זאת בעצמך) בע"מ. מיום 8.9.2008 [54] רע"א 2837/98 שלום ארד נ' בזק החברה הישראלית לתקשורת פ"ד נד(1) עמ' 607-608 [55] ע"א 1304/91 טפחות בנק משכנתאות לישראל בע"מ נ' ליפרט (1) 600 [56] ע"פ 71561/01 (תל אביב-יפו) מד"י נ' חוגלה קימברלי שווק בע"מ מיום ה- 31.3.2003 [57] משה בר-ניב (ברנובסקי) "גבולה של התובענה הצרכנית הייצוגית" עיוני משפט יט תשנ"ד. [58] משה בר-ניב " האכיפה של חוק הגנת הצרכן על ידי המגזר העסקי" עיוני משפט יז (תשנ"ג) 299. [59] ראה ה"ש 3 עיוני משפט כג(1) פברואר -2000 [60] ניתן לבטל חוזה בשל הטעיה צרכנית גם מכוח חוק החוזים הכללי שפעמים עדיף להשתמש בו יחד עם חוק הגנת הצרכן. [61] סעיף 61(א)(2) לחוק העונשין אם קבוע לעבירה עונש מאסר למעלה מששה חדשים ולא יותר משנה - קנס עד 29,200 שקלים..פי שבעה - 204.400 ₪. [62] פ 5552/01(חיפה) משרד המסחר והתעשייה חיפה נ' חברת לפידות שירותי רפואה בע"מ מיום ה- 29.1.2004. [63] ראה בהרחבה סיני דויטש "האכיפה הפלילית של עבירת ההטעיה הצרכנית" מאזני משפט ז' תש"ע עמודים 35-36. [64] שם , עמודים 38-39 וכן ראה ה"ש 29 ברזני ,תכליתו של חוק הגנת הצרכן. [65] ע"פ 08-11-15207 (חיפה) מד"י נ' וואלה שופמיינד בע"מ מיום ה-15.6.2009 [66] פ 8064/06 (תל אביב-יפו) מד"י משרד התעשייה והמסחר נ' הדקה התשעים בע"מ מיום ה- 28.8.2007 [67] תיקון 51 מתאריך 5/2007 סעיף 149(10) לחסד"פ, נאשם רשאי לטעון כטענה מקדמית שהגשת כתב אישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית. [68] ראה ה"ש 43 [69] ת"פ (ראשל"צ) 4136-05 משרד התשתיות הלאומיות ת"א נ' גז גל בע"מ מיום ה- 22.4.2010. [70] ראה ה"ש 30 [71] פ 1798/05 (ראשל"צ) משרד המסחר והתעשייה ת"א נ' גורי יבוא והפצה בע"מ מיום ה- 26.9.2006 [72] ת"פ (פתח תקוה) 23693-12-09 מד"י נ' הוט מערכות תקשורת בע"מ דינים שלום 2010 (181)210 [73] בתזכיר החוק מוצע להחמיר עוד יותר את הענישה כאשר העבירה נעברה בנסיבות מחמירות,כך שבמקום מאסר שנתיים או קנס פי עשרה, העונש יהיה מאסר שלוש שנים או קנס פי עשרים. [74] עו"ד שי הראל ועו"ד מאיר אקוניס רכיב ה"נסיבות המחמירות" בעבירות על חוק מע"מ פסקה ד " רכיב הנסיבות המחמירות בדין הפלילי" מיסים ומעשים דצמבר 1998 גיליון מס' 155. [75] בתזכיר החוק, מוצע להוסיף כי "נסיבות מחמירות" הן גם כאשר העבירה נעשתה או כוונה כלפי קשישים, חסרי ישע או קטינים או כלפי ציבור צרכנים הנתונים במצב של חולשה שכלית, נפשית או גופנית, לרבות מי שאינם יודעים את השפה שבה נקשרה העסקה. [76] ראה ה"ש 15 בתזכיר החוק מוצע למחוק את סעיף 27. [77] סעיף 41 לחוק שמירת דינים, חוק זה בא להוסיף על כל דין ולא לגרוע ממנו. [78] ניתן להגיש קובלנה לפי חוק הגנת הצרכן , סעיף 68 (תיקון תשמ"ב) לחוק סדר הדין הפלילי(נוסח משולב)התשמ"ב-1982 קובע כי " רשאי כל אדם להאשים בעבירה מן המנויות בתוספת השניה על ידי הגשת קובלנה לבית המשפט" התוספת השניה סעיף (5) מייחדת את העבירה לפי סעיף 23 מחמת הפרה של סעיפים 17 או 18 לחוק הגנת הצרכן. [79] ע"פ (חיפה) 1287/04 מדינת ישראל נ' חב' לפידות שירותי רפואה בע"מ, תק-מח 2005(1) 5717. [80] לחברת לפידות היו מעל ל- 10.000 לקוחות [81] ראה ה"ש 44 [82] ת"פ 16034-12-08 משרד המסחר והתעשייה ת"א נ' רשת הריבוע הכחול (היפר שוק)בע"מ ואח' דינים שלום 2010 (151)1187 [83] ראה ה"ש 37 [84] ע"פ (מרכז) 6975-05-09 בסט פור יו סחר אלקטרוני בע"מ נ' מד"י מיום ה- 15.2.2010 [85] ת"פ (תל אביב יפו) מד"י- משרד המסחר והתעשייה נ' המכרז הישיר(מו"ל)בע"מ ואח' תק-של 2005(3) 726 [86] ע"פ (מחוזי) 071883/05 רפאל כהן נ' מדינת ישראל מיום ה- 15.2.2007 –אתר גוגל. [87] חוק העונשין, התשל"ז-1977 . סעיף 61 שיעור הקנסות(א)(2) אם קבוע לעבירה עונש מאסר למעלה מששה חודשים ולא יותר משנה- קנס עד26,100 שקלים חדשים. [88] לא מצאתי מקרה אחד שבתי המשפט מטילים על הנאשם את מלוא גובה הקנס בסעיף 23(א) אבל על חברה על פי רוב גדולה מבוססת ומוכרת בציבור בתי המשפט נטו להטיל קנסות גבוהים, פעמים גם מלוא גובה הסכום בסעיף 23(א). [89] נאשמים עושים שימוש בטענת הגדרת העבירה בה הם מואשמים כעבירת אחריות קפידה על מנת להיחלץ ממאסר, אבל כבר נפסק כי עבירת אחריות קפידה אינה שוללת הטלת מאסר ,ראה הערת שוליים 28. [90] ח"כ אורית נוקד סגנית שר התמ"ת והאחראית על הצרכנות מתוך אתר משרד התעשייה , המסחר והתעסוקה ינואר 2010 [91] תזכיר חוק הגנת הצרכן פורסם בתש"ע-2009 כהצעת חוק הגנת הצרכן , - הצעה לתיקון לחוק הגנת הצרכן הוכן על ידי צוות היגוי מנציגי משרד התמ"ת, המשפטים והאוצר בראשות הממונה על ההגבלים העסקיים דאז עו"ד דרור שטרום, לאור תיקון 20 לחוק הגנת הצרכן שמכוחו הוקמה הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן. [92] הצעת תזכיר החוק לאכיפה חלופית מנהלית אינה נוגעת לנושא העבודה, הטעיה לפי סעיף 2 לחוק הגנת הצרכן. [93] נייר עמדה – איגוד לשכות המסחר באמצעות עו"ד שוש רבינוביץ מכתבם לעו"ד מיכאל אטלן ממשרד התמ"ת מיום ה-25.1.2010. [94] חוק העבירות המינהליות התשמ"ו-1985 ס"ח תשמ"ו, 31 [95] ראה ה"ש 27 [96] ת"פ(חיפה) 4128/04 מדינת ישראל נ' בתי זיקוק לנפט בע"מ תק-של [97] ראה ה"ש 17 עמוד 226 [98] תזכיר החוק מבוסס על הדירקטיבה האירופאית EC/2005/29 מיום 11 למאי 2005 אשר קובעת מהי התנהגות מסחרית בלתי הוגנת (Unfair Commercial Practices Directive) הדירקטיבה קובעת כי יש למנוע התנהגות מסחרית בלתי הוגנת אשר תפגע באינטרסים הכלכליים של צרכנים ועסקים מתחרים, אך כל זה במסגרת עיקרון המידתיות( the principle of proportionality). [99] ניתן להגיש תביעה ייצוגית , הגשת תביעה ייצוגית דורשת צרכן בעל השכלה וידע המודע לאפשרות תביעה ייצוגית אבל שיעור התובענות הייצוגיות שאושרו והתבררו בבתי המשפט הוא נמוך מאוד ראה סיני דויטש-"תובענות ייצוגיות צרכניות קשיים והצעות לפתרון" מחקרי משפט כ (תשס"ד)299. [100] רון חריס " מדוע וכיצד ללמד משפט השוואתי בישראל" עיוני משפט כה 2 (נובמבר 2001) 465-443 [101] ראה ה"ש 8 [102] ראה ה"ש 62 עמודים 44-46. [103] ההוראות העונשיות בחוק הגנת הצרכן מקיפות ורחבות יותר. [104] קנס פי שבעה מהקנס האמור בסעיף 61(א)(2)לחוק העונשין (29.200 x7 ). על פי רוב בתי המשפט אינם עושים שימוש בגובה הקנס המכסימלי אלא במקרים נדירים ומיוחדים המוטלים בעיקר על תאגיד ובפועל בתי המשפט כמעט ואינם משתמשים בסעיף 23(ו). [105] פי עשרה מהקנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין.קנס עד 226,000 שקלים חדשים. [106] מדובר בצווים בהיבט המניעתי שעיקר יישומם במישור האזרחי ושאינם בנוסף לכל עונש אחר, צווים היכולים גם להינתן מכוח הסמכות הקוהרנטית של בתי המשפט [107] הדבר נלמד מהנאמר בסעיף 25(ב)סיפא",,אלא אם כן הוכיח כי עשה כל שאפשר כדי למלא את חובתו". [108] ראה ה"ש 14. [109] סעיף חשוב ועיקרי להשגת תכלית החוק, כמעט ולא בנמצא פסקי דין המשתמשים בסעיף33. בתי המשפט מסתפקים בפרסום פס"ד בפרסומים המשפטיים הרשמיים ובכך מחטיאים את הגשמת מטרת ותכלית החוק מודעות ציבורית והרתעת עבריינים, לפי פרופ' סיני דויטש , המשפט צריך להיות מעשי והמעשיות יכולה להיות מושגת בשימוש רחב יותר של בתי המשפט בסעיף 33 לחוק. [110] חוק ההגבלים העסקיים, התשמ"ח- 1988 ס"ח 1258 תשמ"ח (26.7.1988)128 [111] סעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 אם קבוע לעבירה עונש מאסר למעלה משלוש שנים – קנס עד 226,000 שקלים חדשים. [112]סעיף 61(ג)לחוק העונשין, מקום שקבוע בחוק לעבירה נמשכת קנס או קנס נוסף לכל יום של עבירה רשאי בית המשפט להטיל, במקום אותו קנס - קנס עד 1,400 שקלים חדשים. [113] אם קבוע לעבירה עונש מאסר למעלה משנה ולא יותר משלוש שנים - קנס עד 75,300 שקלים חדשים; [114] הוסף בתיקון תש"ס בדומה לסעיף 23א לחוק הגנת הצרכן שהוסף בתיקון תש"ס-2000 [115] ראה המשך לשון סעיף 47(א)(6)- יוצא שנסיבות מחמירות הם לעניין הגדלת שנות מאסר בלבד ולא הגדלת הקנס. [116] Peter Cartwright Consumer Protection and the Criminal Law: Law Theory and Policy in the UK 16-17(2011) [117] סיני דויטש "האכיפה הפלילית של הטעיה צרכנית" עמוד 35. ראה ה"ש 63 [118] ראה ה"ש 97. [119] ראה ה"ש 5 סיני דויטש – "צרכן" במשמעות רחבה וכן ה"ש 115 עמודים 3- 4 Who is a consumer? [120] מתוך האתר הממשלתי. Consumer.gov.au PUBLICATIONS באתר גוגל [121] החל מ-1 לינואר 2011 באוסטרליה יש חוק אחד ( ACL –Australian consumer low ) שיחול על כל המדינה והטריטוריות וזאת בשל החלת רפורמה שיתופית בין ממשלת אוסטרליה והארצות בשטחי הטריטוריה . בחוק ישנם עונשים חדשים, סמכויות אכיפה,פיצוי ואפשרויות תביעה לצרכן. [122] ראה ה"ש 63 עמוד 32. [123] ה"ש 63 עמוד 35 [124] Peter Cartwright ה"ש 115 עמוד 91 [125] ה"ש 63 עמוד 77 [126] בפועל , לא הוגשו תביעות פליליות נגד עובדים זוטרים אלא רק כשהוכח שהמעשה שלהם היה מלווה במחשבה פלילית ראה ה"ש 63 עמוד 78 [127] ראה ה"ש 27 קרימנצר והפסיקה תומכים בדעת מרים גור-אריה ולכן מדובר על אמצעים סבירים. [128] Peter Cartwright ה"ש 115 עמוד 77

מאמרים מאת אלדד בר כוכבא

bottom of page